Nieuws

Cursus Kunst en zingeving start weer in Cultura Ede

We gaan in 4 avonden op zoek naar verschillende aspecten van kunst, zingeving en spiritualiteit en onderzoeken vier thema´s.  Je krijgt denkstof over het thema, we kijken naar verschillende  kunstwerken en gaan daar interactief mee aan de slag met momenten van stilte, reflectie en diverse werkvormen.

Deze cursus is geslaagd als mensen op een ontspannen manier iets hebben geproefd van de letterlijke en figuurlijke gelaagdheid, die in beeldend werk kan zitten. En vooral als er een verbinding is gemaakt met de eigen beleving en associaties. Als er door de kunst en de interactie met elkaar nieuwe perspectieven zijn ontstaan, word ik enthousiast.

De 4 thema’s die behandeld zullen worden zijn:
1) Hoop en liefde ,7 februari
2) Natuur en spiritualiteit, 14 februari
3) Lijden sterfelijkheid en dood, 21 februari
4) God en (on) geloof, 7 maart

Prijs€ 85,00
Cursusduur4
StartdatumMaandag 07 februari 2022
EinddatumMaandag 07 maart 2022
Lesdag & lestijdMaandag 19:30-21:30
Geef je op via onderstaande link bij Cultura

https://www.cultura-ede.nl/cursussen/kunst-en-zingeving?id=6973189

Van abstract naar portret en weer terug

Naast abstract werken en experimenteren met diverse materialen, is het heerlijk om in opperste concentratie te oefenen met portretten.
Vroeger tekende ik in de klaslokalen tijdens de lessen mijn docenten en medeleerlingen en ben altijd geïnteresseerd gebleven in het weergeven van markante gezichten. Toen ik een prachtige foto van de atlete Sifan Hassan in de krant zag, kon ik het niet laten om haar te schilderen. Wat een topvrouw!
Tijdens de vakantieperiode van de feestdagen en de lockdown had ik tijd om nieuwe kleuren en technieken uit te proberen.
De meeste cursisten komen in Atelier Verbeelding om een zekere vrijheid in werken te ervaren en voelen zich aangetrokken tot abstract werken.
Een realistisch geschilderd portret lijkt daar ver van af te staan.
Toch is een uitstapje naar realistischer werken ook een manier van spelen en brengt je in een heerlijke flow. Ook hier is het weer de kunst om je niet vast te pinnen op een eindproduct, maar te genieten van het proces. Ik heb ook heel wat gezichten geschilderd, die nergens op lijken, maar dan leer je weer veel van kleurgebruik, glaceren etc. Jezelf blijven uitdagen en niet bang zijn voor de verschillende leerfasen zijn waardevolle sleutels in het creatieve proces.

Sifan Hassan, olieverf op geprepareerd papier

Kwetsbaar

Ons leven is kwetsbaar.
Dat ervaren we allemaal al bijna twee jaar tijdens de huidige pandemie
en alle maatregelen, die vaak schuren.
Op persoonlijk vlak hebben mijn man en gezinnen van onze kinderen dat ook meegemaakt afgelopen weken. Mijn moeder en  schoonmoeder kwamen afgelopen weken ziek en zeer zwak in het ziekenhuis terecht. We hebben gereisd van het hospice in Zwolle naar het ziekenhuis in Venlo.

De kwetsbaarheid van oude dierbare moeders was voelbaar.
Mijn schoonmoeder is inmiddels overleden en mijn moeder is naar een verzorgingshuis gebracht.
Ouder worden en sterven lijken wel omgekeerde geboorten.
Mensen worden zeer kwetsbaar, afhankelijk van zorg en liefde en moeten loslaten wat hen dierbaar is.
Tijdens deze heftige weken heb ik het bijgaande olieverfschilderij “Gedragen “ gemaakt met de volgende woorden:

Kwetsbaar

Is ons leven
ongeboren, geboren
Leven, lijden en sterven
Gedragen worden we
op engelenvleugels
door koorden
van liefde
Ook Hij
kwam in ons leven
kwetsbaar

Ik wens jou hele mooie, liefdevolle feestdagen en dat je je gedragen mag weten in 2022

Welkom in het atelier voor teken/schilderlessen, workshops, trainingen Become & Imagine en beeldende coaching.

“Gedragen” Olieverf op doek Dorie Canters

Inspirerende lessenserie “Stenen” in Atelier Verbeelding

Stenen zijn ontzettend leuk om te tekenen en schilderen en spelenderwijs van alles te leren over compositie, licht/donker, schaduwen, kleurgebruik en zowel realistisch als abstract werk te oefenen. Stenen staan ook voor allerlei functies, symbolieken en betekenissen. Daarmee beeldend aan de slag gaan, gaat weer een stap verder en daagt de authenticiteit en persoonlijke beeldtaal van de cursisten uit.

Werk van cursisten bij het thema Stenen

Hoe verbeeld je pijn?

Soms is het leven puntig, stekelig, pijnlijk.
Afgelopen week kwamen zowel mijn moeder als schoonmoeder na een val en delier in het ziekenhuis in respectievelijk Meppel en Venlo.
Ze zijn er slecht aan toe en wij reizen een aantal keren per week van Noord naar Zuid.
Naast alle verdriet is er ook nabijheid en intimiteit.
De kracht van verbeelding werkt ook in situaties van lijden en kan troost en liefdevolle momenten geven zowel voor onze moeders als voor mezelf in deze hectische situatie.
Werken in het atelier in alle rust en stilte en genieten van de creatieve processen van mijn cursisten geeft positieve energie, waardoor heftige tijden kunnen transformeren in kostbare ogenblikken.